

CALL Scotland, University of Edinburgh

Room 1.18, Paterson's Land, Moray House EH8 8AQ





Welcome session (Godfrey Thomson Hall)

UDL and the Neuroscience of Learning: Helping all Learners Succeed

Presenter(s): Kris Astle (Education Strategist), SMART Technologies 45 mins (9:00 - 9:45am)

Communication Pathway Room 1.19

Customising AAC for the classroom

Presenter(s): Jenny Lawrence, Liberator Ltd

40 mins (9:50 - 10:30am)

Dyslexia Pathway Room 1.21

Embracing Technology in Education

Presenter(s):

Beth Davidson and Kirsteen Steven

40 mins (9:50 - 10:30am)

Complex Needs Pathway Room 1.20

Integrated Learning: Immersive, Sensory & Assistive Communication Technology

Presenter(s):

Lee Blemmings and Nadine Farris, Sensory Guru

40 mins (9:50 - 10:30am)

Exhibition (1.18 & 1.26) and break

20 mins (10:30 - 10:50am)

Supporting Communication, Behaviour, and Participation in the Classroom through symbolbased resources

Presenter(s): Debbie Breslin, Tobii Dynavox

40 mins (10:50 - 11:30am)

Empowering struggling writers across the curriculum - from Early Years to Highers

Presenter(s):

Francesca Salusbury, Crick Software

40 mins (10:50 - 11:30am)

10 Strategies to Using Gaming in the Classroom

Presenter(s):

Ewa Bukowska, Cosmo by Filisia

40 mins (10:50 - 11:30am)

Accessible speech-to-text for people with non-standard speech

Presenter(s):

Michael Cash, Voiceitt

40 mins (11:35 - 12:15pm)

CareScribe: Assistive Technology for Everyone

Presenter(s):

Adam Newson, CareScribe

40 mins (11:35 - 12:15pm)

"Just because I can't talk, doesn't mean I don't understand" by Harchie Sagoo

Presenter(s):

Bob Sagoo, Pretorian Technologies

40 mins (11:35 - 12:15pm)





Communication Pathway Room 1.19

Transforming Learning with Technology: Supporting Diverse Learners through iPads and Accessible Tools

Presenter(s): Linsey Miller, Sacred Heart Primary

40 mins (12:20 - 1:00pm)

Dyslexia Pathway Room 1.21

Whose Device Is It Anyway? Accessible **Technology for All Learners**

Presenter(s):

Midlothian pupils and Susan Ward, QIO

40 mins (12:20 - 1:00pm)

Complex Needs Pathway Room 1.20

Why Lumio? What accessibility features does Lumio offer for our learners?

Presenter(s):

Laura Peden, Pitteuchar East Primary School

40 mins (12:20 - 1:00pm)

Lunch (Godfrey Thomson Hall)

30 mins (1:00 - 1:30pm)

Falkirk High School - Our accessible journey

Presenter(s):

Tracy Mutter, Falkirk High School

40 mins (1:30 - 2:10pm)

Get Accessible with Chromebooks

Presenter(s):

Midlothian pupils, Sarah Brown and Claire Gately

40 mins (1:30 - 2:10pm)

Accessible learning using inbuilt Windows tools to benefit all learners

Presenter(s):

Sarah Clark, Queen Anne High School

40 mins (1:30 - 2:10pm)

Putting Communication at the Heart of Learning

Presenter(s):

Graeme Innes and Kim Lawther, Smartbox

40 mins (2:15 - 2:55pm)

Dyscalculia and Maths Difficulties - How can we support learners in our classrooms?

Presenter(s):

Rob Jennings, Dyscalculia Network

40 mins (2:15 - 2:55pm)

Building beats, read braille and make music with LEGO® bricks

Presenter(s):

Dr Benjaman Schogler, Playable Technology

40 mins (2:15 - 2:55pm)

Raffle Prize draw / Closing conference comments (Godfrey Thomson Hall)

15 mins (3:00 - 3:15pm)